Love U Guys

Friday, 19 August 2011

Dugaan Datang Bersama Hikmah

Dugaan dalam kehidupan manusia sering bertali arus dalam kehidupan. Kerana nilai dugaan yang cukup besar harganya, manusia perlu menghadapinya dengan sepenuh kekuatan yang diberikan Allah dalam jiwa melalui kekuatan iman dan akal fikiran.

Hari ini tragedi demi tragedi berlaku dalam sejarah manusia memerlukan nilai kesabaran yang tinggi untuk melaluinya.

Bukan semudah kata-kata, ia umpama hempedu yang perlu ditelan walaupun pahit rasanya.

Ujian yang diturunkan Allah sememangnya cukup berat, jika ia diterima dengan keredhaan, akan hadir sedikit ketenangan dalam kehidupan.

Allah meletakkan kepentingan sabar sebagai asas dalam menghadapi ujian dan malapetaka.

Firman-Nya disebutkan, Dan mintalah pertolongan ( kepada Allah ) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang, dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk. ( Al-Baqarah: 45 )


Ujian membuktikan kekuatan manusia dalam berhadapan dengan keadaan tersebut. Malah tingkat ujian berbeza menurut kemampuan seseorang.

Ujian hadir dalam pelbagai bentuk, kehendak hati terhadap sesuatu yang dilarang, konflik antara individu yang akrab dalam keluarga, halangan-halangan dakwah, penderitaan, kemiskinan dan kekayaan, kejadian-kejadian diluar jangkauan kecil mahupun besar dalah antara ujian yang sering dihadapi. 


Melalui dugaan inilah, terpamer sikap seorang bergelar muslim, dalam kelompok mana seseorang itu berada kini. Boleh jadi dalam kelompok muslim yang benar-benar ikhlas beriman kepada Allah atau sebaliknya. Firman Allah, surah al-baqarah ayat 155:


Demi sesungguhnya! Kami akan menguji kamu dengan sedikit perasaan takut ( kepada musuh ) dan ( dengan merasai ) kelaparan dan ( dengan berlakunya ) kekurangan dari harta benda dan jiwa serta hasil tanaman, dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar. 


Seorang yang beriman, perlu menghadapi setiap dugaan dan cabaran dengan nilai-nilai positif sebagai usaha mengimbangi kehidupan yang sedia ada agar sentiasa lurus dijalan-Nya. Ia tidak boleh dijadikan alasan untuk membelakangi suruhan-Nya dengan andaian-andaian palsu kononnya Tuhan tidak lagi menyayanginya lagi sehingga gelap masa depannya. 


Ujian dan dugaan menjadikan diri sentiasa menghargai apa yang sudah dimiliki. Ia mengingatkan manusia agar tidak cepat lupa dan sentiada bersyukur dengan apa yang ada. 


Seandainya waktu ini kita dikelilingi oleh insan bernama ibu, ayah, adik, dan abang, bersama rakan-rakan yang baik suasana yang sentosa, wajarlah kita menghargai melalui kesyukuran dan menggunakan peluang sebaik-baiknya untuk bersama dalam suasana positif yang sentiasa saling memaafkan. Ingatlah, seburuk-buruk manapun insan-insan ini, mereka adalah darah daging kita.


Nasihat sabar dalam keimanan adalah kata-kata terbaik yang perlu diungkapkan dengan mengingatkan mereka tentang perjalanan penuh cabaran manusia-manusia bergelar nabi dan rasul pilihan Allah., sebagaimana disebutkan dalam surah Al-Asr ayat 1 hingga 4: 


Demi masa. Sesungguhnya manusia dalam kerugian. Kecuali mereka yang beriman, beramal soleh dan berpesan-pesan dengan kebenaran serta berwasiat dengan kesabaran. 


p/s: Sekadar tuk renungan kita bersama..

~EyazzYaacob~
Jangan Segan Jangan Malu Nak LIKE Yer

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...